Mersin Hakkında

MERSİN ULAŞIM
İçel karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu ulaşım olanaklarının tümünden yararlanmaktadır. Adana Havaalanı, yakınlığı nedeniyle geniş ölçüde İçel'e de hizmet vermektedir.

Ulaşım Tarihçesi:

İçel yöresi dağlarla çevrili olduğundan, Kilikya kapıları olarak bilinen Gülek, Sertavul ve Belen geçitleri, eski çağlarda olduğu gibi günümüzde de Orta Anadolu, Suriye ve Akdeniz bağlantılarını sağlamaktadır. Antik Çağlar'dan Yeni Çağlara kadar, deniz taşımacılığının önemli olduğu İçel yöresinde, 19. yüzyıldan itibaren artan dünya ticareti ile birlikte, tarihi liman ve iskelelerin kapasiteleri ve konumları yetersiz kaldı. Kitabın "Mersin Limanı" bölümünde anlatıldığı gibi, 19. yüzyılın ortalarından itibaren hızla gelişen dış ticaret, Mersin limanını uluslararası bir konuma getirdi; ancak hinterlantlarıyla düzenli karayolu bağlantıları bulunmamaktaydı.

Karayolu:

Mersinden, karayolu ile Türkiye’nin her bölgesine ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır. Mersin Merkez ile diğer il Merkezlerine karayolu ile ulaşım mesafeleri aşağıda gösterilmiştir.

Havayolu Ulaşımı:

Havayolu ulaşımı Mersin’e 67 km. mesafede olan Adana Şakirpaşa havaalanından sağlanmaktadır. Adana (Şakirpaşa) Havaalanından Ankara ve İstanbul'a düzenli seferler yapılmakta olup, diğer illere yapılan seferlerin programına havayolu şirketlerinin web sitelerinden öğrenilebilir.

İçel'de devlet yolu 537 km, Otoyol 175.7 km (Trafiğe açık 1 10.2 km. inşaa halinde 65.5 km. Köy yolları: Asfalt 1423 km, stabilize 919 km, tesviye i 618 km, ham yol 1353 km.

Mevcut Adana-Mersin Otoyolu, daha sonra inşa edilen Toros Gülek tüneli ile Toros dağlarının geçişini sağlayan Pozantı-Tarsus Otoyoluna bağlandı. Projeye bağlı olarak daha sonra Tarsus, Adana, İskenderun, Gaziantep bağlantılarıyla doğu ve güney yönünde uzatıldı.

Mersin Limanı:

Deniz ulaşımı ile Mersin ve Taşucu’ndan K.K.T.C.ye düzenli seferler yapılmaktadır.
Yat barınma yeri olarak İlde; Yeşilovacık, Bozyazı, Taşucu ve Mersin yat baseni halen faaldir.

150 yıl öncesinden başlayarak, ithalat ve ihracatta başlıca görevi üstlenen Mersin limanı ile ilgili bilgiler. kitabın "Mersin Limanı" bölümünde ayrıntılı olarak verilmiştir.

Demiryolu:

Mersin-Adana arası banliyö tren seferi yapılmaktadır. Ulaşım süresi yaklaşık 45-60 dakikadır. Adana'dan düzenlenen diğer tren seferleri hakkında ayrıntılı bilgiye aşağıda linki verilen Devlet Demiryolları web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Osmanlı İmparatorluğu'nda karayollarının yansıra demiryolları ile hinterlantların bağlantısına da önem veriliyordu. Adana'dan geçen Bağdat demiryoluna, Mersin limanını bağlama çalışmaları i 883 yıllarında başlamıştı. Demiryolu yapımı aracılığıyla bağlantılar, Davis'in sözünü ettiği kervan ticaretinden farklı bir ulaşım türüne geçen ve ona göre depolama veya aktarma yöntemleri gerektirecek bir sisteme kaymaktaydı. 1883 yılında Mehmet Nihat Bey ile Kostaki Teodoridi (Kara Todori Paşa) adlı iki Osmanlı vatandaşı, 99 yıllık bir demiryolu ortaklığı imtiyazı aldılar.

Demiryolları, 1980'li yıllarda karayolu ve denizyolu taşımacılığının gerisinde kalmış ve geçmişteki önemini yitirmiş olmakla birlikte; taşımacılıkta günümüzde de belirli bir paya sahiptir.

Uzunluğu 67 km olan Adana-Mersin demiryolunun temeli Abidin Paşa'nın valiliği döneminde atılmış ve 2 Ağustos 1886'da büyük bir törenle Köse Raif Paşa'nın valiliği sırasında işletmeye açılmıştır.

İçel ili dahilindeki hat uzunluğu tek hat olarak 53.209 m olup, 44.200 m'lik ikinci hatla birlikte toplam 97.409 m demiryolu hattı mevcuttur

Her gün Mersin'den Adana'ya i 9, Adana'dan Mersin'e 19 olmak üzere toplam 38 karşılıklı sefer yapılmaktadır Ayrıca, Mersin-İskenderun arasında günde 3 gidiş, 3 geliş olmak üzere 6 tren seferi; bunların dışında Mersin-İslahiye arası karşılıklı birer sefer yapılmaktadır. Günde ortalama yolcu sayısı3.000 kişidir. Yenice'den bağlantılı olarak Ankara, Eskişehir, Afyon ve Haydarpaşa'ya bağlantılar mevcut olup, Adana bağlantısı ile hat bulunan tüm illere ulaşım yapılabilmektedir.

İçel ili dahilindeki gar ve istasyonlar; Mersin Gar Müdürlüğü, Tarsus Gar Şefliği, Yenice Gar Şefliği, Kelebek Durağı, Hacı kırı istasyonu, Karacailyas Durağı, Hacı talip Durağı, Taşkent İstasyonudur.
 

 
 Reklam
 
 
 İlçeler Hakkında
 


ANASAYFA İLETİŞİM SIK KULLANILANLARA EKLE FACEBOOK TWITTER GİZLİLİK İLKELERİ
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz. mertid.org.tr Copyright 2013-2024 Tüm hakları saklıdır.

URA MEDYA